Stonska golubica – simbol nade, ljubavi i mira

Sutra je Nedjelja Muke Gospodnje, poznatija kao Cvjetnica. Kršćanski blagdan koji se slavi kao uvod u Veliki tjedan.

U spomen Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem kada ga je narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, kličući mu “Hosana, Hosana Sinu Davidovu” putem kojim je išao jašući na magarcu, vjernici i danas na taj dan nose svoje grančice na blagoslov.

Kao za svaki blagdan, tako i uz Cvjetnicu, u Dalmaciji se vežu mnogi običaji.

Dan započinje crkvenim zvonom iz ranog jutra, kada se žene umivaju u cvjetnoj vodi. Vodi iz lavora u koju su noć prije potopile svježe cvijeće, koja simbolizira novi život, zdravlje i ljepotu.

 

U Dalmaciji, posebice u okolici Dubrovnika u crkvu na posvetu se nose pome tj. ispletene palmine grančice. Stara lijepa tradicija, očuvana do danas.

Zašto su Stonske pomice najljepše?

Ne znam da li se vi sjećate onih malih, bijelih, najslađih golubica na vrhu pome? Kao dijete, to me fasciniralo. Što je to? Kako je ona to napravila? Sjedala bi u klupi i buljila u tu golubicu, ništa ja od mise nisam čula. Samo golubica. Dan danas me to fascinira, ali malo ih je. Zaboravljaju se. Generacije se mijenjaju, rijetko tko prenosi taj trik. Ne da mi se izvlačit’ srčiku iz smokvine grane, kad mogu jednostavno isplesti križ od palme i to je dosta.

A šteta, to je Stonska golubica.

Babe su nam to ostavile i lijepo objasnile.

Granu divlje smokve izrežeš na manje dijelove, pa ih onda izdubiš grančicom šipka. Ono rastezljivo, bijelo što izvadiš iznutra potopiš u vodu i kad se dovoljno smoči oblikuješ golubicu. Obojaš joj kljun, nacrtaš oči, eto je!

Ne zvuči sad baš toliko komplicirano!

Golubice na maslinovoj grančici simbol su nade, ljubavi i mira. Vjerovalo se da su posrednici, božji glasnici i svete ptice. Ona je Noi, u Starom Zavjetu, u kljunu donijela maslinovu grančicu kao znak novog svijeta i božjeg pomirenja te saveza s ljudima i tako postala simbol mira.

Zar to nije dovoljno da je sačuvamo?

Foto: Sandra Vuletić

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s