Stonska kamenica jedna je od 10 europskih znamenitosti koja se nikako ne smije propustiti!

Stari Rimljani su tvrdili da su sve školjke, pa tako i kamenice, najbolje u mjesecima koji u svom rimskom nazivu imaju slovo ‘R’ – januarius, februarius, martius, september, october, november i december, a upravo u ovo doba godine, oko blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) kada je more hladnije, kamenice su najpunije i najukusnije.

kamenicaTajna Stonske kamenice je čisto more i brojne podzemne riječice koje se uljevaju u Malostonski zaljev. Zbog toga proizvođači Stonskih kamenica u subotu najbližu blagdanu Sv. Josipa u Stonu i Malom Stonu organiziraju Dane Kamenica. Bez obzira što se festa usko veže za blagdan sv. Josipa, on je tu sasvim slučajno.

Nije Josip ništa kriv, kriva je Afrodita!

Naime, kako govore arheološki tragovi, od antike su se u podmorju Malostonskog zaljeva uzgajale i jele kamenice u čast Afrodite čiji se kult s grčke Isse (Visa) protegnuo do Hvara, Korčule i Pelješca.

Boginja ljepote, požude i ljubavi, zahvaljujući svojoj ljepoti i čarolijama kojima je vladala, postala je jedna od najmoćnijih božica. Ni bogovi niti ljudi nisu joj mogli odoljeti, baš kao što u današnje vrijeme gastronomski znalci teško odolijevaju ovom afrodizijačkog jelu.

Jedna od najatraktivnijih proljetnih manifestacija „Dani Stonske kamenice“ posvećena je toj školjci koju je cijenila i dubrovačka vlastela sladeći se njome na svojim renesansnim gozbama.

Jedinstvena putena aroma i neodoljiv okus čistog mora koji se osjeti u ovim morskim zalogajima, napravili su od Malostonskog zaljeva prepoznatljivu destinaciju i mjesto vrsne gastronomije kojoj su upravo kamenice zaštitni znak.

Manifestacija se održava tradicionalno obilježavajući blagdan sv. Josipa u Stonu i Malom Stonu, u organizaciji Turističke zajednice, Peljeških vinara te Stonskih školjkara i restorana.

Degustacija kamenica i peljeških vina održat će se na rivi u Malom Stonu 17.3.2018. od 11 sati, kada će te moći uživati u najpriznatijem morskom afrodizijaku te vrhunskim autohtonim pelješkim vinima po promotivnim cijenama.

Kamenice su najukusnije kada su svježe. Odmah po vađenju iz mora pokapaju se s nekoliko kapi limunovog soka i malo maslinovog ulja.

kamenice sorgo

Osim u svježima, u kamenicama se može uživati u rižotima i juhama, zapečenim ili pohanima kombinacijama. One traže vrlo kratku termičku obradu, a vole se i s rajčicom, pršutom, sirevima i ostalim mediteranskim delicijama.

POHANE KAMENICE U PRŠUTU

Po receptu Ante Mlinarića iz poznatog stonskog restorana „Sorgo“.

Otvorite kamenice, te im izdvojite meso.

Kamenice je potrebno odmah uvaljati u brašno, zatim u 2 tučena jaja, pa u krušne mrvice koje ste pomiješali s malo soli i papra. Proces ponoviti 2 puta zbog hrskavije korice.

Vrlo kratko pržite s obje strane na maslinovom ulju, a potom omotajte trakama pršuta, te ponovno zapecite (vrlo kratko, tako da pršut ostane živ.)

Poslužite odmah sa svježim limunom, malo kapara i tartar umakom.

kamenica1a

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s